Das Grosse Fressen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]We leven in een verscheurde tijd. Het individualisme is doorgeslagen en tegelijkertijd is onze identiteit zoek, angst regeert en extremisme in politiek en religie groeit. Door Google-filters, Facebook-vrienden en ‘Narrowcasting’ in plaats van ‘Broadcasting’ omringen we ons met mensen wiens visie en vooroordelen die van ons bevestigen. We worden kortzichtig en er ontstaat een afwijzende houding naar ‘de ander’. Niet alleen naar vreemdelingen als zijnde migranten, maar ook naar de vreemde/het afwijkende binnen onze eigen samenleving. Mensen met een beperking leiden nog al te vaak een geïsoleerd bestaan buiten de gewone samenleving (in gespecialiseerde instellingen, onderwijs, werk, hobby’s, vriendenkring), niettegenstaande het aangetoonde belang van inclusie. Daarom vind ik het noodzakelijk met ‘de ander’ samen te werken. In dit geval met mensen met downsyndroom.

Tijdens de residentie in de Grote Post onderzoek ik het inclusief werken. Welke methodes zijn er? Hoe geef ik de confrontatie vorm tussen professionele dansers en beperkte mensen? Hoe formuleer ik opdrachten die voor beide partijen uitdagend zijn? En hoe creëren we een mini maatschappij waarin we dezelfde taal spreken? De zoektocht naar een juiste aanpak in methodiek is tevens ook een zoektocht naar de juiste inhoud: hoe verschillend of hetzelfde behandel je mensen met een beperking? Hoe anders zijn zij? Of zijn wij juist de vreemden? En hoe vertelt onze omgang met hen iets over ons?

Regie: Lola Bogaert
Dansers: Giel Roels, Krisztina Szirtes, Michèle Devriendt & Sophia Rodríguez.
Scenograaf: Anouk van Kolfschoten.
Coach: Lisi Esteras
Producenten: de Grote Post, d e t h e a t e r m a k e r, Vlaamse overheid.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=fy1864tT_Xc&feature” align=”center” title=”In de media”][vc_column_text]

In de media

De grote blog, de blog van De Grote Post

Zij maken mij bijzonder[/vc_column_text][vc_single_image image=”508″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row]

  • d e t h e a t e r m a k e r, De Grote Post

    2018