Lola Bogaert

Als Lola word ik altijd geassocieerd en geconfronteerd met de Lola’s uit film, literatuur en porno. En dus zijn de ‘femme fatale’ en de ‘objectificatie van de vrouw’ terugkerende thema’s in mijn werk geworden, zonder een feministisch statement te willen maken. Het is eerder een fascinatie voor haar ongrijpbaarheid, verleidingskracht en grilligheid. Frank Vande Veire maakt in zijn boek Neem en eet, dit is je lichaam een treffende analyse van de femme fatale: “Ze fascineert omdat zij de schaamteloze wellust belichaamt, maar tegelijk ook omdat zij ongelukkig is, omdat zij ondanks haar seksuele ervaringen onbevredigd is gebleven.”

Voor mij gaat een artistiek maakproces over ontmoetingen met andere mensen en het creëren van een soort mini-maatschappij, waarin opnieuw gezocht wordt naar hoe je met elkaar communiceert, wat de afspraken zijn en hoe je tot een gezamenlijke (verbeeldings)wereld komt. Daarom geef ik de mensen met wie ik werk veel ruimte om zelf materiaal aan te dragen. Ik neig als regisseur eerder naar een democratie dan naar een dictatuur.

Lola Bogaert studeerde in 2011 af aan de theaterdocent opleiding van ArtEZ Arnhem, tijdens deze studie volgde ze een minor Theateranalyse aan de Universiteit van Amsterdam. Direct na het behalen van haar diploma vertrok ze naar Brussel waar ze de regieopleiding aan het RITCS Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound volgde. Voor haar master ontving ze een studiebeurs van zowel het Prins Bernhard Cultuurfonds als van het VandenEnde Foundation.

Lola Bogaert
lola-bogaert-3